Biophilic Design

De natuur als ontwerpbron. Uit ervaring en wetenschappelijk onderzoek weten we dat wij mensen een aangeboren biologische band hebben met de natuur. Het helpt verklaren waarom knetterende vuren en beukende golven ons boeien; waarom een uitzicht op de tuin onze creativiteit kan vergroten; waarom schaduwen en hoogten fascinatie en angst inboezemen; en waarom dierengezelschap en een wandeling door een park herstellende, helende effecten hebben. Dit noemen we ‘biophilia’. Tussen esthetiek en menselijk comfort is al millennia lang gedebatteerd. Verkenning en toelichting van de verbinding tussen esthetiek en de natuur gaat terug tot de oudheid. Het concept van biophilia breidt dit filosofische onderzoek over natuur en esthetiek uit naar wetenschappelijke steigers.

Werkterrein-kwartiermakers-icon-home-pagina-makers-design-lab-1

Biophilic Design

Uit ervaring en veel wetenschappelijk onderzoek weten we dat wij mensen een aangeboren biologische band hebben met de natuur. Het helpt verklaren waarom knetterende vuren en beukende golven ons boeien; waarom een uitzicht op de tuin onze creativiteit kan vergroten; waarom schaduwen en hoogten fascinatie en angst inboezemen; en waarom dieren gezelschap en een wandeling door een park herstellende, helende effecten hebben. Dit noemen we ‘Biophilia’. Tussen esthetiek en menselijk comfort is al millennia lang gedebatteerd. Verkenning en toelichting van de verbinding tussen esthetiek en de natuur reikt terug tot de oudheid. Het concept van Biophilia breidt dit filosofische onderzoek over natuur en esthetiek uit naar wetenschappelijke steigers.

Werkterrein-kwartiermakers-icon-home-pagina-makers-design-lab-1

Natuurlijke elementen:

  • dragen bij aan herstel van stress;
  • stimuleren sociaal contact en verbondenheid;
  • zorgen voor een schoner en comfortabeler binnenklimaat;
  • doen ons realiseren dat we onderdeel zijn van de natuur;
  • stimuleren onze zintuigen;
  • geven beschutting en intimiteit;
  • zorgen voor verbondenheid met de plek.

Plaatselijke onderscheidenheid

Het gebruik van lokale natuurlijke kleuren, functies en materialen is gebruikelijk in het architectonische en ontwerpkarakter van de meeste plaatsen. Van hout en steen tot klei, mensen geven instinctief de voorkeur aan natuurlijke materialen boven kunstmatige of ‘vreemde’ materialen. Deze elementen kunnen positieve associaties bieden en ruimtes er minder antiseptisch en anoniem uit laten zien. Het opnemen van lokale symbolen voegt grotere gehechtheid toe aan de gemeenschap, vooral in gerenoveerde gebouwen. Een biophilic ontwerp – waar de natuur een gevoel van zin, verbondenheid en welzijn koestert.

Vormentaal

De voor de hand liggende toepassing van biophilic is het gebruik van planten, maar de menselijke reactie op natuurlijke processen gaat veel verder. Zo hebben biomorfe patronen en arrangementen die in de natuur voorkomen de voorkeur. Hoewel we begrijpen dat deze patronen niet-levend zijn, associëren onze hersenen ze met afbeeldingen van levende wezens.

Licht

Licht maakt deel uit van ons ritme. Het maximaliseren van natuurlijk licht komt zowel de mens als de energierekening ten goede. Maar biophilic ingrepen omvatten natuurlijke verlichting, van diffusie tot tijdelijke veranderingen. Een verlichtingssysteem dat door de dag heen van nature of kunstmatig verandert om ons circadiaanse ritme na te bootsen, helpt mensen te verbinden met de buitenomgeving en houdt hen in essentie op koers met hun natuurlijke 24 uurscyclus. Het maximaliseren van natuurlijk licht en veranderingen gedurende de dag verbetert ook het visuele comfort.

Water

Onze geest en lichamen waarderen de aanwezigheid van water. Interventies die de aanwezigheid van water aan ruimtes toevoegen, hebben verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder verlaagde bloeddruk, verlaagde hartslag en geheugenherstel. Empirisch onderzoek heeft aangetoond dat de aanwezigheid van water de gevoelens van rust verhoogt en een algemene voorkeur heeft.

Lucht

Het binnenklimaat, en daarmee het comfort, kunnen we verhogen door het toepassen van planten en natuurlijke materialen. Planten reguleren de luchtvochtigheid en natuurlijke materialen wasemen geen onwenselijke stoffen uit zoals formaldehyde.

Een beroep doen op meerdere zintuigen is logischer

Om mensen met een biophilic ontwerp het effectiefst te bereiken, is het het beste om te streven naar multizintuigelijke prikkels. Natuur zien heeft voordelen, en als je die ook kunt ruiken, voelen of horen, zijn de positieve implicaties nog groter. Planten ruiken, hout voelen en stromend water horen zijn hier eenvoudige voorbeelden van.

Interesse? Stel hier uw vragen

    Direct antwoord? Neem contact op met +31 (0)6 41 25 81 88