Restaurant de Kloosterkeuken

+ Haarlem, Hagestraat 12
+ Restauratie

+ Metamorfose van een eeuwenoud restaurant in het centrum van Haarlem 2023. In cocreatie met Spaarnewerkt, Stadsherstel, WoodDudes, Workinwood, Gerbzone en Todoluce.

Opleidingsrestaurant

De Kloosterkeuken is een opleidingsrestaurant van Spaarnewerkt, net als restaurant de Ripper in de Ripperstraat.

Het is gevestigd in het voormalige Rosenstock-Huessy Huis aan de Hagestraat 12 te Haarlem. Het historische complex waarin het restaurant is gevestigd is sinds 2015 in handen van Stadsherstel Amsterdam.

restaurant-in-haarlem-kloosterkeuken-van-spaarnewerkt-verbouwd

Geschiedenis

Het markante Rosenstock-Huessy Huis ligt in de historische Burgwalbuurt en strekt zich uit tussen Hagestraat en Antoniestraat. Het complex bestaat uit een verzameling gebouwen met een rijke geschiedenis in de zorg voor kwetsbaren in de samenleving. De oude keuken herinnert nog aan deze tijd.

Toen de Haarlemse weduwe Lysbeth Jan Bette Heinricxzoon in 1437 haar huis aan de huidige Antoniestraat naliet, luidde dit het begin in van een eeuwenlang bestaan als vangnet voor kwetsbaren in de samenleving.

Eerst werd het Jacobsgasthuis – zoals bepaald in de nalatenschap van weduwe Heinricxzoon – gebruikt als overnachtingsplek voor pelgrims die onderweg waren naar Compostella, waar volgens de overlevering de overblijfselen van apostel Sint Jacobus de Meerdere waren gevonden.

Tijdens de reformatie, in 1579, vervielen de katholieke bezittingen in Haarlem – waaronder het Jacobsgasthuis – aan de stad. In 1599 kreeg het de bestemming van stedelijke ‘beijaard’, een doorgangshuis voor reizigers, maar dit sloot in 1698 de deuren vanwege tekorten en het ‘slegt soort van volck’ dat het aantrok. In 1715 werd het gasthuis pas weer teruggegeven aan de Haarlemse katholieke gemeenschap en werd er onder de nieuwe naam Sint Jacobs Godshuis, een armen- en weeshuis gesticht. Ongeveer uit deze tijd dateren de oudste delen van de huidige bebouwing.

(bron: www.stadsherstel)

Transformatie

In 2015 stapte Stadsherstel in als nieuwe eigenaar en is er aanvang gemaakt met een compleet restauratieplan van het complex, waarbij het opwaarderen van het verouderde restaurant een belangrijk onderdeel werd.

Juni dit jaar was het zover. Het oude restaurant is gesloopt, waarna onder leiding van Stadsherstel en architectenbureau Brandjes van Baalen aanvang is gemaakt met een duurzame herontwikkeling. Daarbij is meteen de benodigde infrastructuur voor het uitbaten van een professioneel restaurant aangelegd.

Werkterrein heeft het casco restaurantdeel vervolgens in handen gekregen en daar met het uitgangspunt van de historische functie een duurzame schil gebouwd die de ziel van het pand en haar functie als professioneel restaurateur 100% tot uiting laat komen.

Het eindresultaat is verbluffend. De nieuwe keuken heeft chef Ben en zijn keukenbrigade vleugels gegeven en de entourage van een avond uit heeft het restaurant direct boven aan de lijst van mooiste restaurants in de regio geplaatst.

Het bijzondere van dit project is dat de complete schil (interieurbouw, inrichting en uitmonstering) in eigen beheer en in nauwe samenwerking met verschillende afdelingen van Spaarnewerkt is gerealiseerd. De door Juan Nibbelink ontworpen tafels zijn door de afdeling ‘Metaal’ in Cruquius gelast, alsook het aanleggen van de stalen vloeren. Een groot deel van de meubelen is door de Spaarnewerkt timmeropleiding ‘de Adriaan’ gemaakt. Ook logistiek en opslag van het keukenmateriaal was in handen van Spaarnewerkt, waardoor de kosten van het hele project in eigen hand gehouden konden worden.

 

Werkterrein heeft tezamen met ENZ-partners Wood-dudes, Workinwood, Gerbzone en Todoluce de rest van het interieur gebouwd. Eiken, coprox stucwerk, kurkwanden, schelptegels, blackwood en rood koper zijn de grondtonen die terug te vinden zijn in het hernieuwde interieur. Het gewelf in de voorzaal en de karakteristieke nissen met haar beeldengroep zijn kenmerkend voor de ‘klooster’ uitmonstering en de centrale, vier meter lange kloostertafel vormt de aorta van de voorruimte.

De achterzaal, de eigenlijke ‘keuken’, heeft haar oorspronkelijke karakter behouden, waarbij de wanden met antieke ‘witjes’ middels indirecte ledverlichting een geweldige impact geven aan de ruimte. De prachtige oude kleuren van het houtwerk zijn door Stadsherstel geheel in ere hersteld.

De door Todoluce in eigen beheer gemaakte kroonluchters geven een magisch licht aan beide ruimten, waardoor de anciënniteit van de Kloosterkeuken alleen maar verder bevestigd wordt.

We zijn trots op het eindresultaat en veel dank verschuldigd aan alle ‘makers’ in deze.

kloosterkeuken-in-haarlem-verbouwd-spaarnewerkt-gangpad

Interesse? Stel hier uw vragen

    Direct antwoord? Neem contact op met +31 (0)6 41 25 81 88