Een ‘mindshift’ van ‘illness’ naar ‘wellness’
Een healing environment is het resultaat van een science based design dat meetbare verbeteringen met zich meebrengt in de fysische en psychologische toestand van cliënten, bewoners, staf, dokters en bezoekers. Deze principes zijn van toepassing op alle zorginstellingen, maar gelden in grote mate ook voor alle leef- en werkomgevingen.
Een ‘mindshift’ van ‘illness’ naar ‘Wellness’
Een ‘healing environment’ is het resultaat van een ‘Science Based Design’ dat meetbare verbeteringen met zich meebrengt in de fysische en psychologische toestand van cliënten, bewoners, staf, dokters en bezoekers. Deze principes zijn van toepassing op alle zorginstellingen, maar gelden in grote maten ook voor alle leef- en werkomgevingen.
Het effect van de fysieke omgeving betreft daarbij niet alleen het herstel of de verzachting van ziekten en gebreken, maar ook het voorkómen van klachten en het bevorderen van de feitelijke en de ervaren gezondheid en het welzijn (lichamelijk, sociaal en geestelijk), en als gevolg daarvan dus ook het beter functioneren.
Het bevorderen van gezondheid via de kwaliteit van de fysieke omgeving kan als onderdeel worden gezien van een algemene of totale gezondheid bevorderende omgeving. Daarbij is er ook aandacht voor sociale en organisatorische aspecten en voor gezonde leefstijlen.
Er is een groot gat ontstaan tussen wetenschap en praktijk. De kunst is dit gat te dichten door de juiste wetenschap te implementeren in een leefbare omgeving, waarbij de mens een centrale positie inneemt.